Appeltaartcrumble cheesecake

Ingrediënten 1 taart (circa 12 stukken):
Voor het deeg
•    250g speltbloem
•    14g bakpoeder
•    125g witte basterd suiker
•    125g boter op kamer temperatuur
•    1 ei
Voor de cheesecake laag
•    470g roomkaas
•    150g suiker
•    2 eieren
•    14g bloem
Voor de vulling
•    4 goudreinetten
•    75g rozijnen
•    2 eetlepels kaneel
•    2 eetlepels kristalsuiker
Voor de kruimellaag
•    120g ongezouten roomboter
•    110g witte basterdsuiker
•    150g bloem
•    snufje zout

Begin met het maken van het deeg. Zeef de speltbloem met het bakpoeder en de basterd suiker. Voeg de boter toe en snijd dit met een mes klein. Voeg het ei toe en kneed tot een soepel deeg (eventueel kun je dit ook met de keukenmachine doen). Maak een bal van het deeg en leg deze gewikkeld in plastic folie 15-30 minuten in de koelkast om op te stijven.

Ga verder met de cheesecake laag. Mix de roomkaas met de suiker totdat deze volledig is opgenomen. Voeg het ei toe en mix totdat alles goed gemengd is. Voeg tenslotte de bloem toe en mix totdat deze in het roomkaasmengsel is opgenomen.

Maak nu de vulling. Wel de rozijnen in heet water. Schil de appels en snijd in blokjes. Giet de rozijnen af en dep droog met keukenpapier. Meng nu de rozijnen, suiker en kaneel door de appelblokjes.

Tenslotte maak je de kruimellaag. Snijd de boter in blokjes en doe in een kom. Voeg de witte basterdsuiker, bloem en het zout toe en kneed het snel tot een los, kruimelig deeg. Dit gaat het beste door het deeg als het ware door je vingers heen te wrijven.

Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht).

Bekleed een springvorm (doorsnede circa 28 cm) met bakpapier, vet in met boter en bestuif met bloem. Neem het deeg uit de koelkast en rol op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een grote lap. Snijd een ronde lap uit het deeg die iets groter is dan de springvorm. Bekleed de bodem en randen van de springvorm met het deeg.

Verdeel het cheesecake mengsel over de taartbodem en beleg met het appel mengsel. Bestrooi tenslotte met de kruimellaag.

Bak de taart in 45 minuten gaar in de oven. Zet de oven uit en laat de taart afkoelen in de oven. Zet vervolgens nog minstens 2 uur in de koelkast voor het aansnijden.

 

Vandaag ben ik jarig en dat vraagt om een lekker taartrecept! Voor de laatste team meeting van mijn verlof leek het me wel leuk om mijn collega’s te trakteren op iets lekkers. Ik besloot 3 van mijn favoriete dingen met elkaar te combineren, namelijk: appeltaart, cheesecake en appelcrumble. Dat pakte goed uit want deze appeltaartcrumble cheesecake was echt goddelijk! En dat vonden mijn collega’s gelukkig ook. Het is wel een zware taart dus snijd ‘m in kleine stukjes.
Overigens gebruikte ik speltbloem in combinatie met bakpoeder voor dit recept omdat een van mijn collega’s een tarwe allergie heeft. Je kunt dit recept echter ook maken met 250 gram patentbloem in combinatie met bakpoeder of met 250 gram zelfrijzend bakmeel en het bakpoeder achterwege laten.


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.